lunedì 13 gennaio 2014

Souvenir from the italian Alps: Fondue Recipe

There's something I simply adore when I spend time on holiday with my bear-family: cooking all together!
This time we tried a really famous mountain recipe and it tasted absolutely amazing: the fondue alla valdostana and I'm happy to give you our recipe, as souvenir from your little bear.
Well, the real fondue alla valdostana needs only Fontina cheese, but I admit that we mixed different kind of cheese in the end, and the result is definitely fantastic, so you can try it with any cheese and option you prefer.
You just need:
milk 250g
2 egg's yolks (some recipes say 4... you can choose)
butter 40g
400g Fontina cheese or mixed cheese (Fontina, Emmenthal, Gruyère, blue cheese like french Roquefort or italian Gorgonzola): in this case your fondue will be really european, mixing some of the best Alps' existing cheese. By choosing one or two of them you will simply decide which citizenship your fondue will have (I would try all of them!).
Put the chopped cheese in a pan with milk for a couple of hours (we didn't have so much time, so we kept it for half an hour and it was delicious anyway!)
Heat until it's completely melted and transfer into a fondue pot, with a candle below, to keep it warm (but pay attention not to burn it or it will change flavour!)
If you like it, you can add nutmeg or truffle oil.
And now, just eat with toasted bread and croutons! It will be a tasting, lovely and funny time to share with your loved ones!

C'è qualcosa che adoro quando posso trascorrere tempo con la mia famiglia di orsetti: cucinare tutti insieme!
Questa volta abbiamo provato una ricetta montanara molto famosa e gustosa: la fondue alla valdostana e sono contento di lasciarvi la nostra ricetta, così, come piccolo souvenir dal vostro amico orsetto.
Beh, la vera fonduta alla valdostana richiede solo Fontina, mentre noi in verità abbiamo usato diversi tipi di formaggio, il risultato è stato fantastico e potete provare con i formaggi e le opzioni che preferite.
Quindi avete bisogno di:
latte 250g
2 tuorli d'uovo (alcune ricette dicono 4... potete scegliere)
burro 40g
400g di Fontina o formaggi misti come Gruyère, Emmenthal, Roquefort o Gorgonzola, e in questo caso avrete una vera fondue europea con alcuni dei più buoni formaggi delle Alpi. Scegliendone solo uno o 2 invece deciderete quale cittadinanza dare alla vostra Fondue (io le proverei tutte!)
Mettete il formaggio tagliato a pezzetti nella pentola con il latte per un paio d'ore (noi non avevamo così tanto tempo e l'abbiamo tenuto per una mezz'ora ma il risultato era comunque ottimo!)
Scaldate finchè non è tutto fuso e trasferite in una pentola da fondue, con una candela sotto per tenerla calda, (ma attenti che non bruci o cambierà sapore!)
Se volete potete aggiungere un po' di noce moscata o olio di tartufo.
E adesso, gustatela con pane abbrustolito o crostini! Sarà un bel momento di condivisione con i vostri cari!





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