venerdì 20 dicembre 2013

Teddy's Hasselback Potatoes

As I have told you already in the past, jacket potatoes are really popular in UK, but I also like something similar and definitely versatile: the Hasselback potatoes.
They come from Sweden, from the restaurant that firstly made them, they are artistic and you can fill them with everything you want, from bacon and cheddar cheese - british style - to pecorino cheese - italian style - to whatever you really like!
All you need is:
potatoes, butter, salt & pepper.
Cut each potato in little slices, but not till the end in order to have something like an accordion (it becomes much easier to eat for a little bear like me ;) !!!).
Put them in a baking tray, filled with butter, on and inside the slices (you will hear it sizzling once in the oven and it sounds really nice).
Add some salt and pepper on it and put them in the oven: just consider to preheat to 200° (210 if you are using big potatoes) and leave them for about 40 minutes if new potatoes, 1 hour if big ones (these are Nigella's suggestions, that you can also find here) .
Then you may leave them in this classic, swedish way or fill them with your favourite ingredients to make them coloured and original for any kind of table!
Enjoy!

Come vi ho già detto in passato, le jacket potatoes sono molto popolari in UK, a me però piace una variante simile ma molto versatile: le patate Hasselback.
Vengono dalla Svezia, dal ristorante che le ha fatte per primo, sono artistiche e si possono farcire con qualsiasi cosa sia di vostro gradimento, dal bacon e cheddar cheese per una variante britannica al pecorino (famosissimo da queste parti) per uno stile italiano, o qualsiasi ingrediente che incontri i vostri gusti.
Tutto ciò di cui avete bisogno è:
patate, burro, sale, pepe.
Tagliate ogni patata in fettine sottili, ma senza arrivare al fondo in modo da avere un effetto fisarmonica (diventa molto più facile da mangiare per un orsetto piccolo come me ;) !!!).
Mettetele sulla teglia da forno, spalmando il burro sopra e dentro le fettine
(lo sentirete sfrigolare una volta in forno e sarà molto piacevole).
Aggiungete un po' di sale e pepe e mettete a cuocere: considerate di preriscaldare a 200° (210 se usate le patate grandi) e lasciate per 40 minuti (se novelle), un'ora per quelle grandi (questi sono i suggerimenti di Nigella in persona che potrete trovare anche qui).
Potete lasciarle così come sono, nella versione classica svedese, o farcirle con i vostri ingredienti preferiti per renderle colorate, vivaci e originali per ogni tipo di tavola.
Buon appetito!






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